Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării – vizită de lucru la Măgurele

 

 

 

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a desfășurat astăzi o vizită de lucru la Măgurele. Scopul vizitei a fost acela de a încuraja dialogul constructiv și schimbul de idei dintre reprezentanții ministerului și cei ai INCD-urilor aflate în coordonarea acestuia, în vederea transformării cercetării românești în vârful de lance al modelului românesc de creștere economică.

 

 

Sebastian Burduja a vizitat mai multe institutele care se află sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

 

Prima vizită a fost la Institutul Național pentru Fizica Materialelor, institut de cercetare-dezvoltare care se ocupă cu pregătirea, caracterizarea și studiul proprietăților fizice ale materialelor conectate la produse și dispozitive de înaltă tehnologie; dezvoltarea tehnicilor analitice și a metodelor aplicate în știința materialelor.

 

 

Următoarea vizită a ministrului cercetării, inovării și digitalizării a fost la Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, institut ce realizează activități de cercetare fundamentală şi aplicativă în domeniul laserilor, a interacţiei luminii cu materia, a plasmei şi a acceleratoarelor de electroni. Misiunea instituției este de a avansa cunoașterea în mai multe domenii strategice ale științelor și tehnologiilor legate de fizica laserului, a plasmei cât și a radiațiilor.

 

 

Cel de-al treilea institut vizitat de ministru a fost Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, institut ce dezvoltă cercetări fundamentale și aplicative în domeniul optoelectronicii, bazate pe procesele de interacție ale câmpului optic cu materia, coroborat cu dezvoltarea metodelor complementare din domeniul chimiei analitice și al fizicii presiunilor înalte, fiind aliniat direcțiilor științifice prioritare ale Spațiului European de Cercetare.

 

 

Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământuluia fost cel de-al patrulea institut vizitat de domnul ministru. Acesta desfășoară activități de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică în domeniul Fizicii Pământului, în general,  cât și al seismologiei în principal.

 

 

Ultima vizită pe agenda ministrului cercetării, inovării și digitalizării s-a desfășurat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP). Activitatea de bază a IFIN-HH constă în cercetare fundamentală, aplicativă și dezvoltare tehnologică în domeniul de interes național al fizicii şi ingineriei nucleare, precum şi în domenii conexe. Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) este proiectul implementat de  IFIN-HH, reprezentând cea mai avansată unitate de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare, un nou domeniu de cercetare interdisciplinar care reunește, pentru prima dată, laserele de mare putere și fizica nucleară.

 

 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării își arată în permanență sprijinul și susținerea față de reprezentanții Institutelor Naționale de Cercetare Dezvoltare aflate în coordonarea sa. Ministrul Sebastian Burduja a transmis astăzi toată încrederea sa și aprecierea pe care o are față de activitățile pe care institutele le realizează.

 

 

Modificat la: 2022-07-19 18:00:00

Articole similare

e-Cerere 544
e-Petiție