JPI AMR - Rezistență antimicrobiană

 

 

 

 

Prezentare generală

 

Scurt istoric

 

            Prin documentul din 15 iulie 2008 - „Catre programarea in comun a cercetarii: a conlucra pentru a face fata mai eficient provocarilor comune”, Comisia Europeana propune statelor membre o noua abordare privind cooperarea in domeniul cercetarii, sub forma de programare in comun (Joint Programming Initiative – JPI). Aceasta initiativa urmareste imbunatatirea colaborarii transfrontaliere, a coordonarii si integrarii programelor de cercetare finantate public la nivelul fiecarei tari.

 

            Cele 10 teme pentru programarea in comun au fost identificate in perioada 2009 – 2010, rezistenta antimicrobiana fiind inclusa in cel de-al doilea val de propuneri din concluziile Consiliului din 26 mai 2010. La  prima intalnire preparatorie pe tema „Provocarea microbiana- o noua amenintare pentru sanatatea umana” ce a avut loc pe 9 februarie, 2010, la Stockholm,  au participat 43 de experti (cercetatori si reprezentanti ai institutiilor guvernamentale din 15 tari membre precum si tari asociate). La cea de-a doua intalnire din 6 aprilie 2010, delegatii Suediei si Italiei au propus oficial tema rezistentei antimicrobiene, iar in mai 2010, propunerea a fost sprijinita prin concluziile Consiliului 10246/2010.

 

            Intalnirea de initiere a proiectului s-a desfasurat pe 20 octombrie 2010, in cadrul acesteia, reprezentantii celor 14 tari participante la acel moment (Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Norvegia, Polonia, Romania, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii) insistand pe stabilirea unui structuri de management. Ulterior s-au mai alaturat 3 tari (Belgia, Germania si Olanda).

 

           Prima intalnire a Comitetul de Management a avut loc pe 9 decembrie 2010. Cu aceasta ocazie s-a stabilit structura de Management, pentru functiile de presedinte si vice-presedinte alegandu-se reprezentantii Suediei si, respectiv, Spaniei. Structura de Management a Initiativei de programare in comun privind rezistenta antimicrobiana include Comitetul de Management, Comitetul Director, Comitetul de Consultanta Stiintifica, Comitetul de Consultanta al Grupurilor Interesate si Secretariatul. Pentru Comitetul de Management, fiecare tara participanta poate nominaliza maxim 2 membri, dar numai un reprezentant pentru fiecare tara are drept de vot. Comitetul Director are obligatia de a asista Comitetul de Management, prin organizarea de intalniri, propuneri de actiuni si strategii, permitand acestuia din urma sa se concentreze pe deciziile strategice. De asemenea, trebuie sa supervizeze actiunile Secretariatului si sa specifice sarcinile care trebuiesc indeplinite.

 

           Secretariatul este asigurat de Consiliul Suedez pentru Cercetare. Functiile acestuia includ aranjamentele necesare pentru intalnirile din cadrul structurii de Management, asistarea diferitelor comitete la prepararea documentelor (rapoartelor, minutelor sedintelor etc.).

 

          Comitetul de Consultanta Stiintifica este compus din 12-25 membri, fiind propusi dintre cei mai proeminenti oameni de stiinta din domeniu. Membrii Comitetului de Consultanta Stiintifica sunt nominalizati si alesi de catre membrii Comitetului de Management.

 

          Existenta  unui Comitet al Grupurilor Interesate (stakeholders) este de mare interes pentru aceasta initiativa, avand in vedere numeroasele domenii pentru care rezistenta antimicrobiana constituie o problema. Acest comitet va fi inclus in structura de Management pentru a asigura informatiile necesare de la persoanele interesate, dar si pentru ca acestia sa ramana informati privind actiunile initiativei de programare comuna. Exemple de organizatii vizate pentru acest comitet ar fi: Centrul European pentru Controlul si Preventia Bolilor (ECDC), Comitetul European pentru Testarea Susceptibilitatii Antimicrobiene (EUCAST), Organismul pentru Supravegherea Europeana a Consumului de Antimicrobiene de Uz Veterinar (ESVAC), Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO), Federatia Europeana a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA), Federatia Europeana a Societatilor de Microbiologie (FEMS).

 

           Pentru a evidentia importanta unui relatii continue si destinse cu industria farmaceutica, Comitetul de Management a numit un grup de lucru avand sarcina speciala de a identifica companiile farmaceutice relevante si de a stabili contacte cu acestea.

 

            In cadrul celei de-a doua intalnire a Comitetului de Management, din 3 februarie 2011, s-a hotarat adoptarea documentului privind Termenii de referinta, precum si stabilirea unei proceduri pentru cartografierea activitatilor de cercetare din domeniul rezistentei antimicrobiene. Pe 14 apilie 2011, la cea de-a treia intalnire s-a aprobat Documentul de viziune a Initiativei de programare in comun privind rezistenta antimicrobiana si s-a adoptat procesul de selectie pentru membrii Comitetului de Consultanta Stiintifica.

 

           La workshop-ul stiintific desfasurat pe 2-3 mai 2011, au participat atat membri ai comunitatii stiintifice cat si reprezentanti ai Comisiei Europene, urmatorii pasi fiind stabilirea Comitetului de Consultanta Stiintifica si a agendei strategice de cercetare. La sfarsitul anului 2011, cei 14 membri ai Comitetului de Consultanta Stiintifica au fost alesi prin vot de catre  tarile membre participante.

 

 Obiective

            Obiectivul major pe termen-lung al acestei initiative de programare comuna este combaterea rezistentei antimicrobiene care ameninta sanatatea oamenilor. Pentru indeplinirea acestui scop intr-un interval de 5 ani, initiativa de programare comuna isi propune:

  • identificarea de noi markeri moleculari - identificarea de markeri utili, cu scopul de a crea instrumente pentru diagnostic rapid, si potentiale tinte pentru noi antibiotice prin modelare pe calculator. In aceasta privinta, se estimeaza identificarea a 40-80 de markeri noi.
  • identificarea de noi molecule prioritare pentru dezvoltarea de antibiotice - exista o nevoie critica pentru noi antibiotice, aceasta initiativa sprijinind dezvoltarea de molecule pana in faza I a studiilor clinice. Se doreste indentificarea a 40-50 de astfel de molecule.
  • identificarea a cel putin trei metode alternative de tratament - aceste metode se pot baza pe noi principii, pe combinatii intre cele existente, sau pe combinatii intre principiile vechi si noi.
  • perfectionarea prescrierii de antibiotice prin dezvoltarea de metode de diagnostic, care sa permita in cateva ore, identificarea unei linii bacteriene si a susceptibilitatii acesteia la tratamantul antibiotic - in cazul majoritatii infectiilor bacteriene este nevoie de cateva zile pentru identificarea agentului patogen si a tiparului de susceptibilitate a acestuia. Pana la acel moment, pacientului i se prescriu deja antibiotice care pot fi ineficiente, sau au un spectru larg, fapt ce poate duce la cresterea riscului de rezistenta.
  • dezvoltarea de strategii pentru modelarea situatiilor epidemiologice, a evaluarii riscului si a ponderii rezistentei antimicrobiane - aceasta tema presupune cercetarea instrumentelor metodologice pentru modelarea matematica a evaluarii riscului, a raspandirii globale a rezistentei, precum si cunoasterea impactului clinic si economic al rezistentei antimicrobiene. Persoanele interesate de aceasta initiativa, si nu numai, vor fi invitate sa formeze o retea de colaborare privind colectia de date, controlul calitatii, interoperabilitatea si accesul la date si la instrumentele de modelare.

 

Componenta Comitetului de Management

             Comitetul de Management este format din maxim 2 reprezentanti din urmatoarele tari: Belgia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Olanda, Republica Ceha, Romania,  Polonia, Spania, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii, Turcia.

 

Agenda Strategica de Cercetare

             Stadiul actual: odata cu lansarea proiectului JPI AMR CSA in ianuarie 2013, finantat de Comisia Europeana se vor initia procedurile pentru agenda strategica de cercetare.

 

 

 

Participarea României la JPI

 

A. Reprezentanţi naţionali

 

Ioana ISPAS

Consilier afaceri europene pe probleme de bioetica, genomica si sanatate

Directia Integrare Europeana si Cooperari Internationale

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica

E-mail: ioana.ispas@ancs.ro

Tel: +4021 303.41.99  Interior: 403

 

Maria NICA

Senior physician in Laboratory Medicine
Chief of Clinical Microbiology Laboratory
Dr Victor Babes Clinic Hospital of Infectious and Tropical Diseases
Sos Mihai Bravu No 281 Sector 3
Bucharest, Romania
Phone: +4021 317 27 27
Fax: +4021 317 27 21
Email:nicamaria_lab@yahoo.com

 

Ioan Stelian Bocsan

Professor of Epidemiology,
Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy
Department of Community Medicine
Head, Epidemiology & PHC Division
12, Emil Isac Street,
RO-400012 Cluj-Napoca, Romania
Phone/Fax: +40 264 430 444
Mobile phone: +40744544044
E-mail: isbocsan@umfcluj.ro , bocsanioanstelian@gmail.com
 
Irina CODITA
Senior Lecturer
Carol Davila University of Medicine and Pharmacy, Bucharest 
Phone: +4021 318 44 10
Fax:+4021 318 44 14
Email: icodita@cantacuzino.ro
 

B. Participare în proiecte relevante pentru JPI

 

C. Rezultate

 

 

 

Apeluri deschise

 

 

A. Experţi


B. Competiţii

 

 

C. Consultare publică

 

 

 

 

Apeluri închise

 

.

Modificat la: 2011-06-28 22:05:00
e-Cerere 544
e-Petiție