Prima reuniune pentru evaluarea externă a politicilor naționale în domeniul de cercetare, dezvoltare și inovare

 

 

Miercuri, 30 iunie 2021, a avut loc întâlnirea de debut între autoritățile române, Comisia Europeană și experții externi care vor evalua sistemul national de cercetare, dezvoltare și inovare, grație Policy Support Facility – PSF, din Programul Orizont 2020.

 

Întâlnirea a avut loc online, iar alături de ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, Guvernul României, a susținut întreaga discuție, atât prin intervenția premierului Florin Cîțu, cât și prin participarea consilierului acestuia, Valentin - Sorin Costreie, precum și a altor secretari de stat din administrația publică centrală și, nu în ultimul rând, au fost alături, secretarii de stat din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

Din partea Comisiei Europene, ne-am bucurat de susținerea domnului Jean – Eric Paquet, director general of DG Research and Innovation, care a subliniat nevoia de reformă a sistemului de CDI, în vederea unei mai bune integrări în Spațiul European de Cercetare.

 

Din partea administrației prezidențiale, ne-am bucurat, de asemenea, de susținerea doamnei  consilier de stat, Ligia Deca, asumându-și oficial leadership-ul acestui exercițiu.

 

Având în vedere faptul că Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării asigură coordonarea tehnică a procesului de evaluare a sistemului național de cercetare, dezvoltare și inovare, prin PSF, obiectivul principal a fost prezentarea aspectelor cheie care fac obiectul evaluării, precum urmează:  

 

Ø  Guvernanța sistemului CDI. Schimbări structurale în sistemul CDI.

Ø  Evaluarea politicilor și strategiilor CDI. Evaluarea finanțării și a modului în care cercetarea are un rol în luarea deciziilor politice.

Ø  Internaționalizarea sistemului național CDI în Spațiul European de Cercetare.

Ø  Parteneriatele public-private ca și elemente cheie pentru inovare. Eficiența instrumentelor folosite pentru îmbunătățirea cooperări public-private.

Ø  Eficiența și impactul ESIF în conexiune cu PNCDI III (2015-2020). Argumente pentru disfuncționalitatea în comercializarea rezultatelor cercetării și în ceea ce privește legăturile slabe știință-mediul de afaceri.     

 

Ministrul Ciprian Teleman, în calitatea de coordonator al exercițiului Policy Support Facility – PSF, a dat asigurări ferme că această reformă profundă a sistemului CDI, va conduce la stabilirea polilor de excelență necesari pentru formarea de parteneriate pe termen lung, precum și pentru o excelentă colaborare în jurul unor infrastructuri de cercetare de mare anvergură internațională.

 

 

Modificat la: 2021-07-01 22:20:00
e-Cerere 544
e-Petiție