La 5 iulie 2022, Comisia a publicat un ghid practic și ușor de utilizat privind noile oportunități de maximizare a sinergiilor dintre Orizont Europa și programele Fondului European de Dezvoltare Regională.
Documentul acoperă detalii juridice și de implementare a tuturor noilor oportunități de realizare a sinergiilor operaționale, inclusiv pentru Pecetea Excelenței (Seal of Excellence), transfer, finanțare cumulativă, parteneriate cofinanțate și instituționalizate, Teaming și sinergii în amonte/aval, inclusiv misiuni.
Scopul acestui document este de a prezenta noile oportunități de care dispun autoritățile de management (MAs) ale programelor politicii de coeziune, Punctelor Naționale de Contact pentru programul-cadru Orizont Europa și inițiatorilor de proiecte pentru programul-cadru Orizont Europa (HE). Documentul este, de asemenea, destinat să faciliteze utilizarea mecanismelor relevante menționate anterior. Acesta se concentrează asupra sinergiilor dintre HE și programele Fondului European de Cercetare și Dezvoltare (ERDF).
Dimensiunea operațională a sinergiilor, în care s-au înregistrat multe progrese în legislație pentru perioada 2021-2027, este la fel de importantă și completează dimensiunea strategică. Un schimb regulat de opinii privind sinergiile dintre autoritățile statelor membre implicate în programele politicii de coeziune și punerea în aplicare a programului-cadru Orizont Europa ar contribui la sensibilizarea publicului cu privire la posibilitățile oferite de sinergiile din statele membre.
Conferința privind Sinergiile în Finanțarea Cercetării și Inovării în Europa, care este organizată de președinția cehă în Consiliul UE, începând de joi, 7 iulie și până vineri, 8 iulie 2022, la Praga, Cehia, va aborda tema sinergiilor în finanțarea cercetării și inovării în perspectiva sa largă. S-au depus deja multe eforturi, atât de către statele membre, cât și de către Comisia Europeană, pentru a exploata întregul potențial al sinergiilor pentru a spori intensitatea finanțării cercetării și inovării în UE.
Această conferință emblematică se va baza pe exemplele de bune practici existente și pe schimbul de experiență și va oferi, de asemenea, un forum la nivel înalt pentru dezbateri privind deficiențele cu privire la sinergii și punerea în practică a sinergiilor.
Reprezentanții la nivel înalt ai Comisiei Europene și ai statelor membre își vor prezenta punctele de vedere și vor discuta despre modalitățile de eliminare a barierelor persistente și de facilitare a sinergiilor. Rezultatele conferinței vor fi prezentate sub forma „Declarației de la Praga privind sinergiile în finanțarea cercetării și inovării în Europa”.
Ghidul poate fi consultat aici: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/research_and_innovation/strategy_on_research_and_innovation/documents/c_2022_4747_1_en_annex.pdf